sobota, 1 lutego 2014

Żywienie dzieci w różnym wieku


Zestawienie norm żywieniowych dla dzieci w różnym wieku; niemowlęcym, przedszkolnym, szkolnym.

Wiek niemowlęcy: Dziecko powinno być żywione poprzez podawanie pokarmu z piersi. Powinno być do niej przystawiane zawsze wtedy, kiedy sygnalizuje na to ochotę. Bez żadnych ograniczań. Tak jak nie ma ograniczeń, co do częstotliwości, nie ma też ich co do wielkości posiłków. W około trzech miesiącach pory jedzenia będą już powtarzalne. Jeśli nie możesz karmić piersią, zaleca się mleko modyfikowane.

Po pół roku powinno zacząć się wprowadzać nowe produkty do diety dziecka.

Wiek przedszkolny: W żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym należy największy nacisk położyć na tak zwane produkty budulcowe, a są nimi białko (mleko, sery), żelazo (soja, jajka), wapń (łosoś, pomarańcze, mleko).

W tym wieku nie powinno się jeść smażonych / ostrych / tłustych posiłków, które są po prostu trudne do strawienia przez tak młody organizm.

Wiek szkolny: Codziennie powinny być jedzone takie produkty, jak mięso, jaja lub ryby. Najlepiej dwa z trzech do wyboru. Ważne są w tym wieku też produkty mleczne. Powinno ograniczyć się tłuszcze zwierzęce. Duży nacisk na jedzenie produktów bogatych w błonnik i witaminy B, C i E.
O ile w wieku przedszkolnym najważniejsze są produkty bogate w białko, żelazo i wapń, w wieku szkolnym powinno się do nich dołożyć magnez oraz cynk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz